Vés al contingut

Amélia Mingas

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula personaAmélia Mingas
Biografia
Naixement(pt) Amélia Arlete Vieira Dias Rodrigues Mingas Modifica el valor a Wikidata
17 desembre 1940 Modifica el valor a Wikidata
Luanda (Angola) Modifica el valor a Wikidata
Mort12 agost 2019 Modifica el valor a Wikidata (78 anys)
Luanda (Angola) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortaturada cardiorespiratòria Modifica el valor a Wikidata
NacionalitatAngola Angola
FormacióFacultat de Lletres de la Universitat de Lisboa
Universitat de París V Modifica el valor a Wikidata
Activitat
OcupacióLingüista
Llengua(portuguès)

Lloc webameliamingas.org Modifica el valor a Wikidata

Amélia Arlete Vieira Dias Rodrigues Mingas (Ingombota, Luanda, 1946) és una professora i lingüista angolesa.[1]

Biografia

[modifica]

Pertany a una família d'influents músics angolesos i amb implicacions polítiques. El seu pare André Rodrigues Mingas, fou opositor al salazarisme i passà uns anys al camp de concentració de Tarrafal. El seu oncle fou el conegut músic Liceu Vieira Dias i els seus germans els també músics Rui Mingas i André Mingas.

Estudià primària i secundària a Luanda. Es llicencià en filologia germànica a la Facultat de Lletres de la Universitat de Lisboa i es doctorà en lingüística general i aplicada a la Universitat René Descartes de París.[2]

Treballà com a professora d'ensenyament secundari i com a coordinadora de llengua portuguesa a l' Instituto Superior de Ciências de Educação de Luanda (ISCED) i directora de l' Instituto Nacional de Língua do Ministério da Cultura. Simultanejà aquests càrrecs amb la càtedra de lingüística bantu a la Universitat Agostinho Neto.

Entre 2006 i 2010 fou directora executiva de l'Institut Internacional de la Llengua Portuguesa,[3] amb seu a Praia, Cap Verd, que defensava l'establiment d'una política lingüística comuna amb els altres estats que tenen el portuguès com a llengua oficial.[4][5]

Va participar en diversos seminaris i simposis a l'interior i a l'estranger lligats a la problemàtica de les llengües africanes i el portuguès. Va publicar Interferência do Kimbundu no Português Falado em Lwanda i ha publicat tres treballs d'investigació relatius a una llengua del grup kikongo, l'iwoyo, parlat a la província de Cabinda.

Referències

[modifica]

Enllaços externs

[modifica]